Demens, livsglede og musikkens magi

Torsdag 14. mars kl. 18:00

Demens, livsglede og musikkens magi

Tårene har trillet hos både deltagere, pårørende og ikke minst hos seerne når TV-serien Demenskoret har rullet over skjermen. Nå kommer dirigent, sanger og programleder Kim Wigaard sammen med Jan Runar, fra TV-serien Demenskoret, for å fortelle om hvordan musikk kan utrette underverker for livsglede og hukommelse.

Indre Østfold demensforening ønsker velkommen til en kveld av de helt sjeldne. Vårt lokale demenskor «Optimist-koret» skal opptre og vil gi publikum muligheten til kjenne på den store musikkgleden!

«Optimist-koret» er et kommunalt tilrettelagt kulturtilbud til personer med demens, i hovedsak for de som fortsatt bor hjemme. Koret har i dag 15 medlemmer og de øver hver onsdag på Løkentunet sykehjem og ledes profesjonelt av dirigent Kjersti Karlsrud, pianist Ingvald Minge og demenskoordinator Linda Tendeland.

Kim Wigaard Johansen har skrevet boken Musikkens Magi, om musikkens kraft – og hva den kan gjøre med oss. Kim har selv vært pårørende for en far med demens, og har erfart hvordan musikk vekker minner hos mennesker med kognitiv svikt.

Forskning viser at musikkterapi kan øke velvære og redusere symptomer på angst og depresjon hos mennesker med demens. Slik terapi kan også redusere atferdsproblemer og gi noe bedre kognisjon. Musikken bidrar til å åpne «kroppens eget apotek», da den frigjør dopamin og endorfin – såkalte lykkehormoner – i hjernen. I tillegg bidrar den til å koordinere ulike hjernefunksjoner, slik at deler som er satt ut av funksjon, kan begynne å virke igjen.

Kvelden vil bestå av både sang og musikk. I tillegg blir det en samtale med Kim Wigaard, Jan Runar Eliassen og kona Marion Tur Eliassen. Om hvordan det er å leve med en demenssykdom, og hva musikken og demenskoret har gjort for dem.

Det vil bli salg og boksignering av boken til Kim Wigaard i foajeen etter forestillingen.